Во производните погони на Флораком ДООЕЛ, започнаа подготовките за производство на летниот расад, чии цветови ќе ги красат цветните леи низ јавните зелени површини во градот. Отпочнувајќи со сеење на семето од видот тагетес и петунија во расадниците, на работниците успешна работа  им посака и директорот Сотировски. Во интерес на поддршката и посветеноста во работата
Ниските температури налагаат соодветна заштита на карактеристичните видови на растенија.  Така, превентивно деновиве нашите екипи ги заштитуваат палмите на кејот на Вардар, поради најавата за уште пониски минусни температури. Исто така, екипите низ сите реони на градското зеленило, вршат активности на собирање на лисната маса од јавните зелени површини, како и тековното собирање на смет
Системската мерка за елиминирање на можностите за корупција во рамките на градот и спречување на какви било судир на интереси е постапката на ветинг која Град Скопје за прв пат ја започна.  Така, вчера директорот Сотировски, заедно со директорите на останатите јавни претпријатија ја потпишаа постапката за ветинг. Воспоставувајќи одржлив систем за интегритет во рамките
Врнежите од снег кои го зафатија Скопје, веднаш ги активираa нашите екипи за навремено расчистување на паднатиот снег низ зеленилото. Следејќи ја состојбата на терен, рано утрово во активностите на расчистување, се приклучи и директорот Сотировски. Давајќи целосна поддршка,  директорот  заедно со екипите работeше на чистење на снегот од младите садници и грмушки во Градскиот
Тековните активности за одржување и уредување на јавните зелени површини низ градот се одвиваат редоследно. Во таа насока нашите екипи координирано во заедничка соработка со општина Аеродром секојдневно извршуваат собирање на лисната маса од зеленилото. Со механизација и ангажираност на работниците од тој реон, ваквата успешна соработка продолжува, со цел реализирајќи ги заложбите за чисто
Временските услови кои вчера го зафатија подрачјето на град Скопје, со интензивни врнежи од снег, наложија навремена екипираност на нашите екипи. Поради тежината на снегот и опасноста од кршење и паѓање на покревките дрвја екипите во текот на вечерните часови излегоа на терен и го отстрануваа снегот од садниците на повеќе критични места во градот.

Дабот е листопадно дрво од средна големина – расте помеѓу 10-20 метри во висина, со темнозелени кожести листови, елипсовидни, плитко, но остро назабени, со широка крошна. Листовите се сушат на есен и за разлика од другите листопадни дрвја на почетокот на есента листовите од дабот ја менуваат бојата, но се задржуваат на гранките и во