Во координација со Град Скопје денес екипите на ЈП Паркови и зеленило заедно со екипите на ЈП Комунална хигиена и ЈП Водовод и канализација извршија здружена акција за чистење и уредување на кејот на Вардар, од двете страни на течението. Се изврши косење, кастрење на дивоизрасната вегетација, собирање на откос и отпадоци, а увид на
Прекрасен ден! Во рамки на одбележувањето на Европската недела на мобилност денес голем дел од вработените заедно со директорот Сефи Шабани го прифатија со задоволство предизвикот да дојдат на работа со велосипед, тротинет или пешки. На овој Светски ден без автомобили директорот со своите колеги направи кратка обиколка и увид на работата на терен со
Уредено зеленилото на плоштад Филип II, во центарот на Скопје. Со сезонското разубавување на зеленилото ги опфативме и жардиниерите на плоштад Филип II, сега веќе збогатени со цвеќе од видот бегонија, и садници од видот фотинија, буксус и пицеа коника. Директорот Сефи Шабани направи посета на оваа локација и ја поддржа добрата работа на теренските
Покрај секојдневното и редовно одржување на зеленилото во Градскиот парк, нашите теренски екипи денес извршија рачно полевање на садници и собирање на лисја. Секако во зацртаните активности за одржување на паркот ги издвојуваме и континуираното косење на тревната површина, собирањето откос, кроење на нискостеблестата вегетација и дрвја. А особено пролетното и есенското уредување на цветните
Денешната работна акција за уредување на јавното зеленило ја спроведуваме на бул. Партизански одреди. Поради потребата од сигурно и безбедно движење на возачите низ сообраќајниците во градот, на потегот од мостот Обединети нации кон Центар вршиме кроење и обликување на украсните грмушки и дрвја во средишното зеленило. Булеварското зеленило коешто го разубавува просторот претставува и
Видливо се забележува новото хортикултурно уредување кое деновиве го вршиме по должина на целата средишна жардиниера на булевар Илинден, како и на делови од страничното зеленило. Вака украсено зеленилото, веќе дава поинаква слика на картата на зелениот колаж на градот.
Една од површините на кои периодов работиме по налог на Град Скопје е хортикултурно уредување на зелен плоштад - Касарна Илинден Универзитет Мајка Тереза. Обиколка на површината и увид во текот на работните активности направи директорот Сефи Шабани заедно со дел од раководниот тим на претпријатието. Интервенциите ги извршуваме етапно со прекопување на површината, пренос
Со ново хортикултурно решение деновиве го разубавивме зеленилото на кружниот тек во Ѓорче Петров и ул. Московска.
По повод денешниот ден кога точно пред 60 години во пет часот и седумнаесет минути градот Скопје доживеа катастрофален земјотрес, ден кој остави длабоки траги за жителите и духот на градот, со голема почит и во знак на сеќавање ЈП „Паркови и зеленило“ – Скопје оформи нова цветна површина уредена со сезонски цветен расад отсликувајќи