Периодов низ градов доста впечатливи и лесно забележливи се овие жолти цветови, познати уште како зимски јасмин (Jasminum nudiflorum). Една од карактеристиките на зимскиот јасмин е што цвета во зимските месеци, додавајќи боја на зимските пејзажи. Тој е познат по својата цврстина и способност да издржи пониски температури. Често се користи во уредувањето за да
Дали сте знаеле дека Мимозата (Vachellia farnesiana) е уникатна по нејзиниот одговор на допир, феномен познат уште како „тигмонастија“. Кога се допираат или пак се изложени на топлина, чувствителните ливчиња на Мимозата се свиткуваат навнатре и се спуштаат. Ова брзо движење е одбранбен механизам кој може да помогне да се одвратат тревопасните животни или инсектите,
Липата (lat.Tilia) е атрактивно дрво со голема крошна и идеално за урбани средини бидејќи е толерантно на различни услови вклучувајќи ја и загаденоста на воздухот. Во Скопје се застапени сребренолисната липа (Tilia tomentosa) ситнолисна липа (Tilia cordata) и крупнолисна липа (Tilia platyphylls). Ова дрво може да живее по неколку стотици години и да достигне висина
Мимозата е вид кој се состои од околу 400 различни видови грмушки и билки. Името доаѓа од зборот „mimos“ што значи актер, и „osa“ што значи налик. Комбинацијата на овие два збора опишува како овој цвет ја изразува животворната енергија, со своите нежни ливчиња кои бргу реагираат на нечиј допир. Може да живее над 50
Примула е помеѓу првите цвеќиња што цветаат уште пред пристигнувањето на пролетта. Името доаѓа од латинскиот збор „primus“, што значи „прво“. Поради оваа етимологија примулата може да ја гледаме како претставник на младоста, почеток на нова фаза и долговечност. Исто така нејзините цветови се сметаат како холистички симбол на женственоста, каде што секој лист од
Собните растенија не само што даваат топлина во вашиот дом, туку и ја зголемуваат концентрацијата на кислород во просторијата. За жал, понекогаш од необјасниви причини растението да почнува да венее. За тоа придонесуваат мали штетници, мушички, кои тешко можат да се видат со голо око. За среќа постои еден едноставен трик кој овозможува брзо да
Ова е тежок период од годината за вашите собни пријатели - растенијата, кога листовите почнуваат да стануваат жолти и тие едноставно изгледаат генерално несреќни. Но, не се грижете! Имаме неколку совети кои ќе ви помогнат да им дадете среќен и зелен израз и да ги одржите растенијата живи во текот на зимата. 1. Намалете ја
Од сите свежи цвеќиња во светот, хризантемите се едни од омилените. Без разлика на приликата, хризантемите се идеален подарок било да вашата пратка е за некого посебен или за себе си, секогаш е интересно да научите повеќе за цвеќето кое го купувате и што е тоа што го прави толку посебно. Името chrysanthemum доаѓа од грчките зборови chrysos, што
Во цветниот парк Ашикага во Јапонија живее неверојатно раскошно дрво Вистерија, за кое често се зборува како за најубавото дрво во целиот свет. Најголемо и најстаро во Јапонија, дрвото е главна атракција во цветниот парк, собирајќи посетители да го видат во полн цут. Датирајќи приближно од 1870, 143-годишното дрво има гранки кои се придружени од
За разлика од луѓето, старите дрва растат побргу отколку младите, покажува новото истражување. 97% од истражените видови растат побргу со текот на времето. Интуитивното чувство за повеќето живи битија, вклучително и нас луѓето, ни вели дека растот е брз во младоста, а потоа се успорува или запира. Но во новата студија именувана Стапката на акумулација на