Периодов низ градов доста впечатливи и лесно забележливи се овие жолти цветови, познати уште како зимски јасмин (Jasminum nudiflorum).
Една од карактеристиките на зимскиот јасмин е што цвета во зимските месеци, додавајќи боја на зимските пејзажи. Тој е познат по својата цврстина и способност да издржи пониски температури. Често се користи во уредувањето за да им додаде боја на градините за време на постудените месеци кога многу други растенија мируваат. Зимскиот јасмин произведува светло жолти цветови во форма на ѕвезда кои се истакнуваат наспроти голите гранки.
За разлика од некои други сорти на јасмин кои шират силен мирис, зимскиот јасмин има благ, сладок мирис. Мирисот често се цени, особено кога растението цвета.
Оваа сорта јасмин е релативно лесна за одгледување и е прилагодлива на различни типови почви.
Share