Дали сте знаеле дека Мимозата (Vachellia farnesiana) е уникатна по нејзиниот одговор на допир, феномен познат уште како „тигмонастија“. Кога се допираат или пак се изложени на топлина, чувствителните ливчиња на Мимозата се свиткуваат навнатре и се спуштаат. Ова брзо движење е одбранбен механизам кој може да помогне да се одвратат тревопасните животни или инсектите, давајќи му на растението фасцинантна и специфична карактеристика. Чувствителноста на мимозата на допир го направи ова растение популарно за демонстрации и едукативни цели.

Share