Собните растенија не само што даваат топлина во вашиот дом, туку и ја зголемуваат концентрацијата на кислород во просторијата.

За жал, понекогаш од необјасниви причини растението да почнува да венее. За тоа придонесуваат мали штетници, мушички, кои тешко можат да се видат со голо око.

За среќа постои еден едноставен трик кој овозможува брзо да се ослободите од мушичките во саксиите со цвеќе.

За негова резлизација потрeбни се само неколку обични чкорчиња!

Едноставно забодете ги со врвот во земјата на раздалеченост од 5 см од рабовите на саксијата и полејте го цвеќето.

После два дена, заменете со нови чкорчиња, а за уште два дена мушичките ќе исчезнат.

Од сега не мора да ги прскате собните растенија со инсектициди. Фосфорот и сулфурот кои се дел од составот на смесата на врвот на чкорчињата, продираат во земјата и постепено го ослободуваат растението од несакани гости.

За да ја спречите појавата на габи, користете бакарни монети. Ставете неколку монети во почвата околу растението и бакарот ќе ги уништи сите габични спори.

Share