Екипите од Секторот Подигање зеленило изминатиов период според  планираните активности во координација со Град Скопје извршија уредување на нови зелени површини на повеќе локации низ градот. Така, се заврши  реконструкција на  јавна зелена површина, зелен коридор  потег од аголот на улица Февруарски поход со булевар Видое Смилевски Бато до булевар Србија, во општина Аеродром. Теренските
Во тековните активности кои периодов нашите екипи ги извршуваат во делот на одржување на јавните зелени површини низ градот, се  врши косење на зеленилото низ сите скопски општини . Екипите низ сите реони веќе вршат и трето косење на кејот на Вардар. Изминатиов период од двете страни на кејот на р.Вардар го искосивме зеленилото од
Липата (lat.Tilia) е атрактивно дрво со голема крошна и идеално за урбани средини бидејќи е толерантно на различни услови вклучувајќи ја и загаденоста на воздухот. Во Скопје се застапени сребренолисната липа (Tilia tomentosa) ситнолисна липа (Tilia cordata) и крупнолисна липа (Tilia platyphylls). Ова дрво може да живее по неколку стотици години и да достигне висина
Овие денови на повеќе локации низ јавните зелени површини, теренските екипи интензивно работат на подготовка на површините за садење на сезонскиот цветен расад. Бегонија, агератум, тагетес, целозија, колеус, цинија, цинерарија, салвија, пеларгониум и далија се цвеќињата кои во повеќе бои се садат во цветните фигури, цветните леи и рундели низ зелените површини во градот. Наведените