Во светот постојат околу 400,000 цветни видови на растенија и разбирливо е дека може да биде потешко да им се влезе во траг. Повеќето од нас можат да препознаат и именуваат само мал број растенија, иако би сакале да биде поинаку. Доколку сакате да го зголемите вашето знаење во прекрасното царство на растителни видови, има
Здруженото садење ги користи придобивките од едниот вид да му помогне на другиот. Градинарите знаат дека за здрава и убава градина се прави мешавина од различни растенија. Многумина веруваат дека одредени комбинации на растенија имаат исклучителна (дури и мистериозна) моќ да си помагаат меѓусебно во растот. Научното изучување на процесот, нареченздружено садење, потврдува дека некои
Помеѓу големите уметници кои биле пленети од дрвата, бил големиот Леонардо да Винчи. Тој, кратко пред неговата смрт, во еден од неговите огромни нотеси изработил математичка формула за врската помеѓу големината на стеблото на дрвото и неговите гранки. Тој открил дека вкупната површина на пресекот на сите млади гранки е приближно еднаква на мајката стебло
Погледнете го "Тивките пријатели", краток филм за дрвјата и за нивните доблести кои ги бараме околу нас. Линк
Наместо да се сечат дрвјата за од нив да се направат конструкции, можат да се обликуваат живите дрва и да се приклучат во градот, давајќи му повеќе живот, чист воздух и убавина, стотици години со многу мало одржување. Многу нешта можат да израснат од дрвјата, што сега се прават од метал, пластика или дрво. Ако
Застрашувачки но вистинито – нашата планета е во моментов среде своето шесто масовно исчезнување на растенијата и животните, шестиот бран на исчезнување во последните половина билион години. Ние во моментов се соочуваме со најлошата серија на исчезнувања од загубата на диносаурусите пред 65 милион години. Иако исчезнувањето на видовите е природен феномен, тоа се случува
Бутан наоѓа на Хималаите и нејзините жители ја чуваат природата во нејзината оригинална форма и убавина. Иако целта на властите била да го сведат на нула нивото на јаглероден диоксид, тие успеаја да постигнат дури и негативно ниво. Односно, жителите произведуваат 1.5 милион тони јаглероден диоксид, додека шумите апсорбираат над 6 милиони тони. И покрај
Според научниците, да прегрнеш дрво не е само начин да се покаже љубовта кон природата и дрвјата, туку вреди многу повеќе од тоа. Всушност, дрвјата можат да имаат позитивни здравствени ефекти на некои состојби како што се депресија, концентрација, стрес и некои други облици на ментални болести. Бројни студии покажуваат значаен психолошки и физиолошки напредок