Наместо да се сечат дрвјата за од нив да се направат конструкции, можат да се обликуваат живите дрва и да се приклучат во градот, давајќи му повеќе живот, чист воздух и убавина, стотици години со многу мало одржување. Многу нешта можат да израснат од дрвјата, што сега се прават од метал, пластика или дрво. Ако
Застрашувачки но вистинито – нашата планета е во моментов среде своето шесто масовно исчезнување на растенијата и животните, шестиот бран на исчезнување во последните половина билион години. Ние во моментов се соочуваме со најлошата серија на исчезнувања од загубата на диносаурусите пред 65 милион години. Иако исчезнувањето на видовите е природен феномен, тоа се случува
Бутан наоѓа на Хималаите и нејзините жители ја чуваат природата во нејзината оригинална форма и убавина. Иако целта на властите била да го сведат на нула нивото на јаглероден диоксид, тие успеаја да постигнат дури и негативно ниво. Односно, жителите произведуваат 1.5 милион тони јаглероден диоксид, додека шумите апсорбираат над 6 милиони тони. И покрај
Според научниците, да прегрнеш дрво не е само начин да се покаже љубовта кон природата и дрвјата, туку вреди многу повеќе од тоа. Всушност, дрвјата можат да имаат позитивни здравствени ефекти на некои состојби како што се депресија, концентрација, стрес и некои други облици на ментални болести. Бројни студии покажуваат значаен психолошки и физиолошки напредок
Едукација и развивање на свеста за заштита на животната средина кај децата Планетата Земја е нашиот дом. Овој дом го споделуваме со сите живи битија, а ние луѓето сме тие коишто уживаме и се радуваме на убавините и чудата на земјата, небото, водите и воопшто на животот во сите негови разновидности. Затоа, треба да се

Постапка за сечење и кастрење дрвjа и гранки: – Физичко/правно лице поднесува Барање до Град Скопје – Сектор за комунални работи. (Барање за сечење (корнење-кастрење) на дрва, грмушки и жива ограда на јавна или дворна површина) – Стручни лица со увид на лице место ја утврдуваат состојбата и потребата за сечење, односно кастрење на дрвото

За уредување на јавните зелени површини Претпријатието изработува парковски елементи Воз жардиниера Голем павилјон - видиковец Голем рекреативен детски реквизит Дрвена ограда Дрвени тезги Дрвени триножни ногарки Информативна-табла Корпа за отпадоци Мал павилјон видиковец Мал рекреативен детски реквизит Маси со комплет клупи
Желка Желка Корпа Корпа Лебеди Лебеди Паун Пеперутка Пеперутки Полжав Топка Штрк