Амазонската дождовна шума е дом на чудни временски услови. Еден од нив е дека врне 2 до 3 месеци пред сезонските ветрови да почнат да го носат влажниот воздух од океанот. Сега, истражувачите велат дека конечно сфатиле од каде доаѓа оваа предвремена влага: од самите дрвја. Претходните истражувања покажаа рана акумулација на влага во атмосферата над
Мовта постои на Земјата повеќе од 400 милиони години. Во текот на овој период таа има преживеано многу климатски катастрофи кои уништија поголеми видови, како што се на пример диносаурусите. Неодамна, британските научници вратија во живот мов која 1.500 години била замрзната во Антартичкиот лед. Зошто овие мали растенија се толку отпорни на климатските промени? Професорите
Во светот постојат околу 400,000 цветни видови на растенија и разбирливо е дека може да биде потешко да им се влезе во траг. Повеќето од нас можат да препознаат и именуваат само мал број растенија, иако би сакале да биде поинаку. Доколку сакате да го зголемите вашето знаење во прекрасното царство на растителни видови, има
Во цветниот парк Ашикага во Јапонија живее неверојатно раскошно дрво Вистерија, за кое често се зборува како за најубавото дрво во целиот свет. Најголемо и најстаро во Јапонија, дрвото е главна атракција во цветниот парк, собирајќи посетители да го видат во полн цут. Датирајќи приближно од 1870, 143-годишното дрво има гранки кои се придружени од
Здруженото садење ги користи придобивките од едниот вид да му помогне на другиот. Градинарите знаат дека за здрава и убава градина се прави мешавина од различни растенија. Многумина веруваат дека одредени комбинации на растенија имаат исклучителна (дури и мистериозна) моќ да си помагаат меѓусебно во растот. Научното изучување на процесот, нареченздружено садење, потврдува дека некои
За разлика од луѓето, старите дрва растат побргу отколку младите, покажува новото истражување. 97% од истражените видови растат побргу со текот на времето. Интуитивното чувство за повеќето живи битија, вклучително и нас луѓето, ни вели дека растот е брз во младоста, а потоа се успорува или запира. Но во новата студија именувана Стапката на акумулација на
Помеѓу големите уметници кои биле пленети од дрвата, бил големиот Леонардо да Винчи. Тој, кратко пред неговата смрт, во еден од неговите огромни нотеси изработил математичка формула за врската помеѓу големината на стеблото на дрвото и неговите гранки. Тој открил дека вкупната површина на пресекот на сите млади гранки е приближно еднаква на мајката стебло
Погледнете го "Тивките пријатели", краток филм за дрвјата и за нивните доблести кои ги бараме околу нас. Линк