Дали постои живо виножито? Да! Крајно откачено, но сепак, природна обоеност под ведро небо можете да најдете под сенката на ова живо виножито. „Виножитниот Еукалиптус“, кој припаѓа на видот Eucalyptus deglupta,навистина е едно од најневеројатните чудесни дрвја и дефинитивно има најубава кора од било кое друго дрво на Земјата.

Кората е мазна и како што полека старее, ги менува нијансите од светло зелени до темно зелени, потоа синкасти до виолетови, црвенкасти и розево-портокалови. На крај, бојата станува костенливо кафена токму пред да разлисти. Бидејќи овој процес истовремено се одвива во различни делови од стеблото и во различни периоди, боите се различни и се менуваат постојано. Како резултат на ова, дрвото никогаш нема да има иста шара два пати, така создавајќи жива уметност.

Сонце и виножита. Ова дрво сака сонце, но природно не расте на места со изразено суви периоди. Кога е влажно, на пример после дожд, стеблото поприма сончеви бои.

Со овие светли и уникатно обоени стебла и гранки, прекрасно и јасно привлечно, „Виножитниот Еукалиптус“ е уште еден гигант на природата кој ни покажува дека дрвјата постојат во сите форми, големини и бои.

Share