A e dinit se Mimoza (Vachellia farnesiana) është unike në reagimin e saj ndaj prekjes, një fenomen i njohur edhe si “thigmonastia”. Kur preken ose ekspozohen ndaj nxehtësisë, gjethet
e ndjeshme të Mimozës t`kuren nga brenda dhe bien. Kjo lëvizje e shpejtë është një mekanizëm mbrojtës që mund të ndihmojë në zmbrapsjen e barngrënësve ose insekteve, duke i dhënë bimës një karakteristikë magjepsëse dhe specifike. Ndjeshmëria e mimozës ndaj prekjes e ka bërë këtë bimë të popullarizuar për qëllime demonstruese dhe edukative.
Share