Љубичица (Viola) е род од истоимената фамилија Violaceae. Навидум нежна, истата всушност е позната по својата голема толеранција и отпорност на многу ниски температури. Со своите тенки и нежни ливчиња претставува прекрасна зимска декорација. Боите на цветовите се разликуваат од виолетова, до разни нијанси на сина, жолта, а ги има и во бела боја.
Интензивно цвета наесен и напролет со своите восхитувачки бои, каде постојат од 500 до 700 видови.
Виола е дел од произвoдните капацитети на нашето претпријатие и веќе ги краси цветните леи и фигури низ јавните зелени површини во градот.
Share