Поволните временски услови овозможија непречено одвивање на активностите кои периодов нашите екипи посветено ги извршуваат низ сите реони. На веќе планираните локации низ повеќето скопски општини, изминативе денови интензивно се одвива пролената акција за садење на садници. На претходно подготвениот терен и извршените ископи за садење садници,  деновиве екипите насадија листопадни и зимзелени садници како
По добиена информација од УХМР дека под влијание на студена воздушна маса од север, која денес го зафати подрачјето на  град Скопје со повремени врнежи од дожд, при што во текот на денот ќе започне да дува засилен ветер од североисточен правец кој локално ќе достигне брзина до 60 км/час, ги молиме граѓаните да не
Покрај уредување на зеленилото, и одржувањето е едно од приоритетите кон што деновиве се насочени активностите на нашите екипи. Особено во овој период за вегетацијата е карактеристично кроење на дрвјата и оформувањето на крошните. Така, денес екипи од Сектор „Дрвореди“  во заедничка координација со ЈКП 2007 Гази Баба,  започнаа со голема акција на кастрење на
Мимозата е вид кој се состои од околу 400 различни видови грмушки и билки. Името доаѓа од зборот „mimos“ што значи актер, и „osa“ што значи налик. Комбинацијата на овие два збора опишува како овој цвет ја изразува животворната енергија, со своите нежни ливчиња кои бргу реагираат на нечиј допир. Може да живее над 50
Планираните проекти за ново хортикултурно уредување на јавните зелени површини во градот, се дел од зацртаните активности кои ги започнавме периодов. Зелени уредени површини е токму она кон кое се стремиме. Така, во делот на подигање и уредување на нови зелени површини,  се уреди зеленилото на средишната жардиниера на бул. 12-та Македонска Бригада. Поради локацијата,
Она на што во овој период се фокусираме е токму уредување на јавните зелени површни и животната средина. Во планираните активности кои во моментот ги започнавме на неколку локации низ градското зеленило, е и уредувањето на зелениот коридор на улица „Бутелска“. На отпочнувањето на активностите на терен, зaедничка работна средба остварија директoрот Сотировски заедно со
Со доаѓањето на топлите денови, зеленилото е тоа кое се издвојува со својата разноликост давајќи свежина и колоритност. Дел од таа разноликост се  цвеќињата. На повеќе локации низ јавното зеленило, екипите периодов  вршат садење на цветен расад низ цветните површини, каде што во повеќе бои љубичицата е таа која ќе ги разубавува цветните леи и
На 16-та Македонска Бригада во општина Гази Баба теренските екипи од Секторот Подигање зеленило, започнаа  со реализација на хортикултурно уредување на паркот „Скулптура“ со вкупна површина од 4.200м². Со активности на интервенција на целата вегетација, земјени работи, изнесување на шут, обнова на почвата, ќе се изврши и поставување на систем за полевање со што ќе
Примула е помеѓу првите цвеќиња што цветаат уште пред пристигнувањето на пролетта. Името доаѓа од латинскиот збор „primus“, што значи „прво“. Поради оваа етимологија примулата може да ја гледаме како претставник на младоста, почеток на нова фаза и долговечност. Исто така нејзините цветови се сметаат како холистички симбол на женственоста, каде што секој лист од
Планираните активности на подигање и уредување на јавните зелени површини деновиве ги отпочнуваме на повеќе локации низ јавното зеленило. Според усвоената Годишна програма за работа за 2022 година на претпријатието, а во заедничка координација со Градот Скопје, на јавните зелени површини предвидено е оформување на нови зелени површини, паркови,  засадување на дрворедни садници, зимзелени садници