Цветен расад - Флораком Дооел

 

Циклама (lat.cyclamen); љубичица (lat.viola); примула (lat.primula); божиќен цвет (lat.euphorbia pulcherrima); цинерарија (lat.cineraria); мајска (грчка) сардела; петунија (lat.petunia), како и ирезина (lat.iresine) се дел од асортиманот на цветен расад во производствените погони на Флораком Дооел.

Производството на сезонскиот пролетен цветен расад во погоните на Флораком, континуирано се подготвува за навремено постигнување на целосен цвет – производ. Како полупроизвод цветниот расад, се подготвува за престојниот пролетен период, во соодветни услови на постојана температура, почва и наросување. Овие видови на цвеќе, со своите карактеристики и начин на одгледување, се едни од најраспространетите и најбарани видиви на  цвеќе во пролетните месеци кои ќе ги красат цветните леи во градот во претстојниот период.

 

* * *

 

Ciklaminia (lat.cyclamen); lule vjollca (lat.viola); aguliçja (lat.primula); lule kërshëndella (lat.euphorbiapulcherrima); sineraria (lat.cineraria); sardele greke (e majit); petunia (lat.petunia), si dhe iresina (lat.iresine) janë një pjesë e asortimentit të rasatit të luleve që hasen në repartet prodhuese të “Florakom” SHPKTHP.

Prodhimtaria e rasatit të luleve sezonale pranverore në repartet e “Florakom”, vazhdimisht përgatitet me synon drejtë qëllimit të arritjes në kohë të lules – produktit të plotë.

Si gjysmë produkt, rasati i luleve përgatitet për periudhën vijuese pranverore, në kushte përkatëse që karakterizohet me temperaturës konstante, dheun e frytshëm  dhe me ujitje përkatëse.

Këto lloje të luleve, me karakteristikat e tyre dhe me mënyrën e kultivimit, janë disa prej llojeve më të përhapura dhe më të kërkuara të luleve gjatë muajve të pranverës, lloje të cilat do ti stolisin lehet e luleve në qytetin tonë gjatë periudhës vijuese.

 

ГАЛЕРИЈА

 

 

  

 

16.01.2018

 

 

 

Copyright © 2016 All rights reserved | Designed by Unet